Szabadulna a magyar munkásoktól Ausztria

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az osztrák kancellár kevésbé vonzóvá tenné a munkaválallást külföldieknek, a módszer meghökkentő, s utóbb vissza is vonta az interjúban megjelenteket.

Korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz Werner Faymann osztrák kancellár, aki minderről az Österreich című újság szombati számában megjelent interjújában beszélt.

A lap szerint a politikus a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést. 

Werner Faymann kiemelte: azonos munkáért, azonos bérezés jár. Egy magyar munkavállaló Ausztriában ugyanannyi bért kapna, mint a többi Ausztriában dolgozó - hozta fel példaként a kancellár. Magyarázata szerint jelenleg egy Magyarországról érkezőt előnyösebb feltételekkel lehet foglalkoztatni Ausztriában, mint egy osztrák állampolgárt. A kancellár szerint túl sok munkavállaló érkezik Ausztriába, mivel itt kevésbé "nehéz" munkát láthat el.  

A kancellár csökkentené az unió esetleges bővítésekor beáramló kelet-európai munkavállalók számát is. 

Munkajogi Klub Online Extra

munkajogi klub

 

 

+ GARANTÁLT MEGLEPETÉS – Egy könyv, amely választ ad számos munkajogi kérdésre

 

Megrendelés >>

Az Österreich című lap online oldalán már pénteken délután megjelent az interjú, amelynek alapján osztrák hírügynökségi anyag is készült, azonban ezeket nem sokkal később visszavonták. 

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap online felületén még mindig elérhető eredeti szöveg szerint a kancellár azt szorgalmazta, hogy egy Ausztriában munkát végző magyarországi munkavállaló, ugyanazt a bérezés kapja, mint hazájában. A visszavont szövegben az is szerepel, hogy Faymann szerint így lehetne kevésbé vonzóvá tenni az Ausztriába való ingázást. 

A Wirtschaftsblatt szerint nem meglepő a kancellár elhatárolódása az eredeti szövegtől, mivel mindez azt eredményezné, hogy az osztrák munkaerő alig kapna munkát, hiszen a magyarországi fizetésért alkalmazott magyarok nagyon olcsón dolgoznának. 

Az interjú "kínos visszavonásáról" írt a Kurier szombati száma. A kancellár nemcsak a külföldi munkavállalókra érvényes törvényeknek ellentmondó nyilatkozatot adott, hanem az osztrák munkavállalók bérfeszültségét is tovább élezné - emlékeztetett az osztrák napilap.

Az újság felidézi a kancelláriahivatal reakcióját, miszerint a hírt azért vonták vissza, mert az Österreich című lap félreértette a kancellár szavait és fordítva idézte az elmondottakat.

(MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

A munkajog.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • lakat

  A párt törvénymódosító javaslata havi két szabad vasárnapot írna elő - idézi a Magyar időket az Index. 

 • utazás, kiküldetés

  A Munka Törvénykönyvének módosítása új kötelezettségeket ró azokra a hazai munkáltatókra, akik egy külföldi cégtől kiküldött munkavállalót foglalkoztatnak. Mind a magyar foglalkoztatóra, mind pedig a külföldi munkáltatóra vonatkozó új szabályok jelentős adminisztratív terhet jelentenek a cégek számára, a rendelkezések teljesítésének elmulasztása pedig komoly bírsággal járhat.

 • diákmunka

  2016. szeptember 1-től módosultak az iskolaszövetkezet keretében történő munkavégzésre vonatkozó szabályok.

 • pénz_forint

  Nem enged a kétszámjegyű béremelési követelésből a Magyar Szakszervezeti Szövetség, ezért más konföderációval ellentétben több mint tíz százalékos, kétlépcsős minimálbér-emelési és 16 százalékos szakmai bérminimum követeléssel érkezik a szerdai VKF ülésre – szögezte le közleményben a konföderáció, cáfolva ezzel a Munkástanácsok Országos Szövetsége mai bejelentését, miszerint a szakszervezetek közös álláspontja mindössze 8 százalék lenne. A MASZSZ már csak azért sem enged a 10,5 és további csaknem 12 százalékos emelési javaslatából, mert korábban több konföderációval közösen ebben állapodtak meg, hiszen csak így teljesülhet a szakszervezeti cél: a minimálbér nettóösszege 2018-ra érje el a létminimum összegét. A konföderáció egy foglalkoztatási kódex összeállítását is szorgalmazza.

 • fiatal

  A kormányzati struktúra és a közigazgatás átalakítása aktualitását éli. Napjainkban e folyamat középpontjában a háttérintézmények átszervezése áll. A „karcsúsított” közigazgatási bürokrácia elérése azonban több munkajogi problémát is felvet. Cikkünkben a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) hatálya alá tartozó szervek személyi állományának „jogutódlásával” kapcsolatban a gyakorlatban felmerülő legfontosabb problémákat vizsgáljuk.