A hét kérdése: kedvezményes öregségi nyugdíj

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Vissza kell-e fizetni kedvezményes öregségi nyugdíját a közös megegyezéssel elbocsátot, de később visszavett dolgozónak?

Kérdés:

Nyugdíjas munkavállalónk részére 2011.07.01-én a nők kedvezményes öregségi nyugdíja került megállapításra. 2011.06.30-án közös megegyezéssel kiléptették Társaságunktól, azonban 2011.07.01-2011.12.31 közötti időszakra határozott idejű munkaszerződést kötöttek vele 32 óra/hét időtartamra.

Budapest Főváros Kormányhivatalától Társaságunk Jegyzőkönyvet kapott, melyben csak tényként azt állapítják meg, hogy nevezett 2011.07.01-én biztosítási jogviszonyban állt.

Milyen szankciókra számíthat nevezett, milyen mértékű nyugdíj visszafizetési kötelezettsége merülhet fel, ha jelen helyzet áll fenn?

Válasz:

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. § 2a) bekezdés értelmében öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

 • a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
 • b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A Tny. 84. § (1) bekezdés szerint az, aki nyugellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezték.

Munkajogi Klub Online Extra

munkajogi klub

 

 

+ GARANTÁLT MEGLEPETÉS – Egy könyv, amely választ ad számos munkajogi kérdésre

 

Megrendelés >>

A (2) bekezdés alapján az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltével a jogalap nélkül felvett nyugellátást attól lehet visszakövetelni, akinek a nyugellátás felvétele felróható.

A (3) bekezdés pedig kimondja, hogy az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltével felróhatóság hiányában is vissza kell fizetni a bírósági ítélet alapján folyósított nyugellátást, ha a Kúria felülvizsgálat keretében úgy dönt, hogy a nyugellátás megállapítása nem volt jogszerű.

Sajnos az öregségi nyugdíj ugyanarra az időpontra lett megállapítva (2011.07.01-re) amikor is az új munkaszerződés kezdő időpontja esik. Azaz a jogszabályi rendelkezések ellenére a nyugellátás tévesen került megállapításra és folyósításra.

Remélhetőleg ez csak egy adminisztratív elírás következménye, és nem kell visszafizetni a nyugdíjat, azaz a nyugdíj határozat csak módosításra kerül.

Válaszadó: Dr. Kártyás Gábor. További kérdéseket és válaszokat itt talál.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

A munkajog.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • szakképzés

  A kormány erősítette a szakképzéshez való hozzáférést és hatékony intézményeket hozott létre – mondta a területért felelős helyettes államtitkár.

 • Kúria_bíróság

  Idén is neves szakértőkkel és izgalmas témákkal várja a résztvevőket a Wolters Kluwer Visegrádon megrendezendő XIII. Magyar Munkajogi Konferenciája október 11–13. között. Számos, a mindennapi és a jogi közérdeklődést egyaránt átölelő téma megvitatására lesz lehetőség, kezdve például a rugalmasság és a munkavállalói jogállásvédelem új megközelítésétől a munkaügyi perek rendkívüli jogorvoslatain át a munkáltatói utasítás és annak korlátaiig bezárólag. Ebből az alkalomból interjúsorozatot indítunk, hogy néhány felkért előadó – saját szemszögéből – előzetesen is bepillantást adjon e témákba. Ezúttal dr. Tálné dr. Molnár Erikát, a Kúria Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának vezető-helyettesét kértük bemutatkozásra.

 • orvos

  A szeptember 1-jétől érvényes alapbéremeléssel az egészségügyben dolgozók mozgóbérelemei, például az ügyeleti és a készenléti díj, a műszakpótlék is nőnek - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornának.

 • egyetem

  A Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézmények hallgatói a szakmai gyakorlatukat a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) szerinti hallgatói munkaszerződés keretében végzik – a köznyelvben ezt nevezzük gyakornoki foglalkoztatásnak, melyre a tipikus munkaviszonytól eltérő szabályok és jogszabályok vonatkoznak.

 • beteg_kórház

  Mind a Magyar Államkincstár, mind az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felkészült arra, hogy a több mint 97 ezer egészségügyi munkavállaló megkapja emelt összegű alapbérét - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.