A hét kérdése: kedvezményes öregségi nyugdíj

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Vissza kell-e fizetni kedvezményes öregségi nyugdíját a közös megegyezéssel elbocsátot, de később visszavett dolgozónak?

Kérdés:

Nyugdíjas munkavállalónk részére 2011.07.01-én a nők kedvezményes öregségi nyugdíja került megállapításra. 2011.06.30-án közös megegyezéssel kiléptették Társaságunktól, azonban 2011.07.01-2011.12.31 közötti időszakra határozott idejű munkaszerződést kötöttek vele 32 óra/hét időtartamra.

Budapest Főváros Kormányhivatalától Társaságunk Jegyzőkönyvet kapott, melyben csak tényként azt állapítják meg, hogy nevezett 2011.07.01-én biztosítási jogviszonyban állt.

Milyen szankciókra számíthat nevezett, milyen mértékű nyugdíj visszafizetési kötelezettsége merülhet fel, ha jelen helyzet áll fenn?

Válasz:

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. § 2a) bekezdés értelmében öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

 • a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
 • b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A Tny. 84. § (1) bekezdés szerint az, aki nyugellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezték.

Munkajogi Klub Online Extra

munkajogi klub

 

 

+ GARANTÁLT MEGLEPETÉS – Egy könyv, amely választ ad számos munkajogi kérdésre

 

Megrendelés >>

A (2) bekezdés alapján az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltével a jogalap nélkül felvett nyugellátást attól lehet visszakövetelni, akinek a nyugellátás felvétele felróható.

A (3) bekezdés pedig kimondja, hogy az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltével felróhatóság hiányában is vissza kell fizetni a bírósági ítélet alapján folyósított nyugellátást, ha a Kúria felülvizsgálat keretében úgy dönt, hogy a nyugellátás megállapítása nem volt jogszerű.

Sajnos az öregségi nyugdíj ugyanarra az időpontra lett megállapítva (2011.07.01-re) amikor is az új munkaszerződés kezdő időpontja esik. Azaz a jogszabályi rendelkezések ellenére a nyugellátás tévesen került megállapításra és folyósításra.

Remélhetőleg ez csak egy adminisztratív elírás következménye, és nem kell visszafizetni a nyugdíjat, azaz a nyugdíj határozat csak módosításra kerül.

Válaszadó: Dr. Kártyás Gábor. További kérdéseket és válaszokat itt talál.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

A munkajog.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Franciaország

  A munkajogi törvénytervezetet ellenző francia szakszervezetek a több mint két hónapja tartó tiltakozás kiszélesítésére szólítottak fel pénteken, közben a Japánban tartózkodó Francois Hollande államfő jelezte, hogy továbbra is kitart a szerinte "jó reform" mellett.

 • online

  A heves tiltakozásokat kiváltó francia munkajogi reform kimondja azt is, hogy az 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknél megtiltják a dolgozóknak a munkaidő után és a hétvégi céges témájú levelezést - írja a 444.hu.  

 • férfi

  Tanulmányunkban rövid összefoglalóját adjuk az intelligenciakutatások történetének, mely során ismertetjük az első intelligenciakutatók főbb eredményeit. Ezt követően felvázoljuk, miként lett a szociális és érzelmiintelligencia-kutatás egy önálló kutatási terület. Bemutatjuk, hogy az érzelmi intelligencia hogyan jelent meg a HR szakirodalomban és a vezetéstudományban. Ezek mellett röviden összefoglaljuk, hogy vezetői kompetenciák milyen csoportokba sorolhatóak és milyen módon kapcsolódnak az érzelmi intelligenciához. Ezt követően röviden ismertetünk néhány kutatást, amelyek az érzelmi intelligenciát tanulmányozták külföldi és hazai közszolgálati intézményeknél, majd egy lehetséges magyarázatot adunk arra vonatkozóan, hogy mi lehet az oka annak, hogy a közszférában a versenyszférával ellentétben alig születtek az érzelmi intelligencia és a vezetői kompetenciák kapcsolatát vizsgáló kutatások. Tanulmányunk legvégén felvázolunk pár alternatív kutatási területet, amelyeket véleményünk szerint a jövőben érdemes lenne megvizsgálni.

 • kutatás

  A nem megfelelő munkavégzés felmentési okra alapított felmentés tekintetében is vizsgálni szükséges, hogy fennáll-e a különösen indokolt eset, amennyiben a közalkalmazott felmentési korlátozás alatt áll – a Kúria eseti döntése.

 • Franciaország

  A francia államfő szerint csökkentené a reform a munkanélküliséget,a tiltakozók nem hisznek neki.