A hét kérdése: kedvezményes öregségi nyugdíj

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Vissza kell-e fizetni kedvezményes öregségi nyugdíját a közös megegyezéssel elbocsátot, de később visszavett dolgozónak?

Kérdés:

Nyugdíjas munkavállalónk részére 2011.07.01-én a nők kedvezményes öregségi nyugdíja került megállapításra. 2011.06.30-án közös megegyezéssel kiléptették Társaságunktól, azonban 2011.07.01-2011.12.31 közötti időszakra határozott idejű munkaszerződést kötöttek vele 32 óra/hét időtartamra.

Budapest Főváros Kormányhivatalától Társaságunk Jegyzőkönyvet kapott, melyben csak tényként azt állapítják meg, hogy nevezett 2011.07.01-én biztosítási jogviszonyban állt.

Milyen szankciókra számíthat nevezett, milyen mértékű nyugdíj visszafizetési kötelezettsége merülhet fel, ha jelen helyzet áll fenn?

Válasz:

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. § 2a) bekezdés értelmében öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

 • a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
 • b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A Tny. 84. § (1) bekezdés szerint az, aki nyugellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezték.

Munkajogi Klub Online Extra

munkajogi klub

 

 

+ GARANTÁLT MEGLEPETÉS – Egy könyv, amely választ ad számos munkajogi kérdésre

 

Megrendelés >>

A (2) bekezdés alapján az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltével a jogalap nélkül felvett nyugellátást attól lehet visszakövetelni, akinek a nyugellátás felvétele felróható.

A (3) bekezdés pedig kimondja, hogy az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltével felróhatóság hiányában is vissza kell fizetni a bírósági ítélet alapján folyósított nyugellátást, ha a Kúria felülvizsgálat keretében úgy dönt, hogy a nyugellátás megállapítása nem volt jogszerű.

Sajnos az öregségi nyugdíj ugyanarra az időpontra lett megállapítva (2011.07.01-re) amikor is az új munkaszerződés kezdő időpontja esik. Azaz a jogszabályi rendelkezések ellenére a nyugellátás tévesen került megállapításra és folyósításra.

Remélhetőleg ez csak egy adminisztratív elírás következménye, és nem kell visszafizetni a nyugdíjat, azaz a nyugdíj határozat csak módosításra kerül.

Válaszadó: Dr. Kártyás Gábor. További kérdéseket és válaszokat itt talál.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

A munkajog.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Orbán

  Hosszabb távon családpolitikai eszközökkel kezelné a munkaerőhiányt Orbán Viktor miniszterelnök.

 • asztal

  A vállalkozások életében a fluktuáció szerepe igen jelentős. A magas fluktuáció számos hátrányt okozhat, főleg gazdasági hatása van, esetenként magas un. felesleges, elkerülendő költséggel jár. Ugyanakkor előnye is jelentkezhet, amennyiben a létszám „tisztulása” következik be. Elmondható az is, hogy az alacsony fluktuáció sem mindig előnyös a vállalkozások számára, mivel nem következik be a munkaerő állományának a „frissülése”. Mi is az a fluktuáció? Milyen a fluktuáció optimális mértéke? Hogyan mérjük a fluktuációt? Milyen számszerűsíthető költségek merülnek fel a fluktuáció kapcsán? Melyek a fluktuáció okai, hogyan tervezzük? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a fluktuációról szóló cikksorozat.

 • pizza

  Robotok viszik a pizzát Új-Zélandon a földön, s hamarosan a levegőben is.

 • bank

   A Lloyds Bank vezérigazgatója sajnálja, hogy miatta kelt rossz híre a pénzintézménynek.

 • lefele

  Háromévi javulás után idén ismét romlik a fiatalok foglalkoztatottsága a világban; elsősorban amiatt, hogy recesszió sújtja a nyersanyagexportőr feltörekvő országokat, többek között Brazíliát és Oroszországot - írta szerdán kiadott éves jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).