A munka törvénykönyve módosítása

A 2013. június 22-én kihirdetett, az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CIII. törvény – túlnyomórészt 2013 augusztus 1-jei hatállyal – számos ponton módosítja a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (a továbbiakban: Mt.). A továbbiakban a törvényszöveget követve sorra vesszük az Mt. érdemi módosításait, a szabadság kiadásával kapcsolatos szabályok kivételével, amelyekkel külön cikk foglalkozik (lásd a Módosulnak a szabadságra vonatkozó rendelkezések című cikkünket).

A munkáltató személyében bekövetkező változással kapcsolatos
és a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos módosítások

Az Mt. 36. § (2) bekezdésének módosítása a munkáltató személyében bekövetkező változással kapcsolatosan kibővíti a felszámolási eljárás tekintetében a munkavállalók közvetlen tájékoztatáshoz való jogát. A módosítás értelmében felszámolási eljárás során is alkalmazni kell az Mt. 38. § (2) bekezdését, azaz amennyiben az átadó munkáltatónál – az Mt. 236. § (1) bekezdésében...

Fizetős tartalom

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az alábbi csomagokkal előfizethet erre a tartalomra

Kattintson további termékeink és szolgáltatásaink listájához!

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Újdonságok

 • Barack Obama

  Az amerikai elnök egy szakszervezeti fesztiválon sürgetett béremelést. 

 • novekedes

  A költségvetési intézményeknél tavaly átlagosan 573,6 ezeren dolgoztak, miközben a kormányváltás előtti utolsó évben, 2009-ben a központi közigazgatásban alkalmazottak létszáma 282,7 ezer fő volt- írja a Napi.hu.

 • pénz

  Közfoglalkoztatásban határozott időre szóló munkaviszonyos alkalmazottunknak május havi bére duplán lett kifizetve. Ezt ő jelezte felénk júliusban. Szeretnénk a jogtalanult kifizetett bért visszavonni. Viszont munkaviszonya aug. 31-ével megszűnik. Írásbeli felszólítással visszavonhatjuk a következő havi béréből egy összegben az adott összeget vagy csak részletekben (jelen esetben még kettő bérfizetés lesz)? Mit kell tartalmaznia a levélnek?

 • PalLajos

  Az új Polgári Törvénykönyv hat a mindennapi munkajogi jogalkalmazásra, a munka törvénykönyve és a Polgári Törvénykönyv viszonya többrétű – mondta el interjúnkban dr. Pál Lajos ügyvéd, akivel az új polgári jogi szabályozás munkaviszonyra gyakorolt hatásáról beszélgettünk, megelőlegezve ezzel az idén ősszel október 14. és 16. között – immáron tizenegyedik alkalommal – megrendezésre kerülő XI. Magyar Munkajogi Konferencia egyik kiemelt témáját is.

Bejelentkezés

bejelentkezés